Gastro LABE 2020

V dňoch 19 – 21. februára sme sa zúčastnili v Českom Děčíne medzinárodnej súťaže Gastro Labe 2020 5. ročník. Súťaž bola vyhlásená pre odbory cukrár, kuchár, čašník a konala sa v nákupnom centre Pivovar. Nákupné centrum poskytlo veľkorysý a jedinečný priestor, kde sa súťaž mohla konať pre všetky odbory naraz na jednom mieste.

Odborná porota bola zložené z profesionálnych kuchárov, cukrárov a čašníkov, ktorí súťaž odborne pozorovali počas celého dňa. Počas celej súťaže mali plno práce a ich oku neunikla žiadna chybička. Všetko poctivo sledovali, kontrolovali a spravodlivo hodnotili.

Téma pre cukrársku súťaž bola jarná slávnostná tabuľa. Naši žiaci pripravovali s majsterkou OV tortu a cupcakes na tému Maťko a Kubko. Tak ako sme predpokladali v cukrárskej súťaži prevládali väčšinou poschodové torty s kvetinovou tematikou. Práve preto sme si my zvolili náš originálny motív, čím sme sa odlišovali od ostatných súťažných tort a pravdepodobne aj to, nám prinieslo krásne tretie miesto, na ktoré sme právom pyšní. Našu školu reprezentovali v cukrárskej súťaži Ing. Jakub Zjara a žiačky druhého ročníka z odboru cukrár Simona Majdová a Vanesa Pušková.

Kuchári pripravovali hamburger z morčacieho mäsa doplnený syrom, šalátom, uhorkou, paradajkami, slaninou a skaramelizovanou cibuľou. Tento hamburger bol ešte obohatený o hranolky z batátov s medovohorčicovým drezingom. Našich kuchárov reprezentovala majsterka OV Bc. Danuša Mažgutová a žiaci druhého ročníka Damián Solár a Martin Mrva. Žiaci si počas celej súťaže počínali veľmi dobre, a ich hamburger porota ohodnotila najlepšie zo všetkých, ale bohužiaľ sme sa umiestnili až na štvrtom mieste pretože test, ktorý bol tiež súčasťou hodnotenia nám nedopadol až tak dobre ako by sme chceli. Toto umiestnenie je výborné a žiakov motivuje k ďalším nápadom a zdokonaľovaniu. Otázky v teste boli náročné aj vzhľadom k tomu, že sú žiakmi ešte len druhého ročníka a neovládajú celú kuchársku teóriu.

Odbor čašník reprezentovala majsterka OV Mgr. Miroslava Hrabušová so žiačkou tretieho ročníka Rebekou Krivošíkovou. Úlohou žiačky bolo v stanovenom termíne prestrieť a pripraviť slávnostnú tabuľu tiež s jarnou tematikou, tranšírovať pečené kura, pripraviť k nemu zeleninový šalát a obslúžiť odbornú porotu. Žiačka porote ponúkla ešte aj naše regionálne pivo Liptovar, čo bolo tiež jednou z podmienok súťaže. Porota naše pivo ohodnotila veľmi kladne a chutilo im. Na základe toho že žiačka súťažila hneď ako druhá, nemala priebeh súťaže ešte až tak „okukaný“ ako žiaci čo šli neskôr, bola trošku nervóznejšia ale aj tak si počínala veľmi dobre a umiestnila sa na krásnom piatom mieste.

Poďakovanie patrí hlavne strednej odbornej škole služieb v Děčíne za pozvanie na súťaž, pedagógom za prípravu žiakov a žiakom za reprezentáciu školy. Už teraz sa tešíme na Gastro Labe 2021 kde si opäť zmeriame sily so žiakmi z iných škôl a porovnáme si zručnosti, ktoré sme sa na odbornom výcviku naučili.

Ďalšie foto :  TU